Acta 12.07.14

Recordem que les assemblees son dimecres a les 19h a Caladona, son obertes i totes esteu convidades.

  • Data vaga:

Volem mantenir la data del 22 d’octubre perquè un procés massa llarg fa desinflar la gent, va ser una data molt pensada i després de moltes voltes es va triar aquesta, ja s’ha anunciat i no volem dilatar molt en el temps per no perdre la il·lusió i l’empenta. No podem mantenir el debat sobre la data eternament, per tant hem consensuat la data del 22 com una vaga, no «la vaga», però si que volem dir-li vaga més enllà de la forma en que es plasmi, també perque es tracta de repensar el model/concepte de vaga. La nostra vara de medir no és la mateixa dels sindicats, sino que volem fer la servir la eina de la vaga d’una altra manera i tenir èxit no dependrà de que hi hagi milions de persones fent vaga. No es tracta de quantificar assistents, és un patró molt productiu. L’objectiu és que hi hagi també una reflexió de les dones i això ja seria un èxit.

Si nosaltres ens ho creiem ho podem fer, ja hi ha feina feta i tenim molta potencia, i està ressonant per molts llocs. Encara tenim 3 mesos. Hem de deixar de tenir por a no arribar i a la frustració.

Els sindicats ho veuen una mica complicat de convocar la vaga, però nosaltres apostem per vaga amb cobertura legal i estem parlant amb sindicats minoritaris per que ho facin. La cobertura legal podria quedar reduïda al l’àmbit metropolità.

Algunes dones de l’assemblea continuen tenint dubtes de la data, però s’ assumeix que és una decisió reflexionada.

Amb els col.lectius d’estudiants estem en contacte però ara estan en fase de vacances.

Podem pensar accions que tinguin impacte però que no siguin molt difícils, que siguin molt visibles i provoquin una aturada o bloqueig.

Des del principi hem pensar en una jornada de lluita i accions, més enllà de la mani unitària que es pugui fer. La idea és que cadascuna s’apropiï de la vaga i la posi en pràctica com pugui o vulgui. El 22 pot ser una semilla que faci créixer més la vagadetotes.

  • Ronda d’intervencions dels territoris per posar en comú el que s’hagi parlat als col.lectius.

CGT: Falta concretar coses al manifest i quan es porta el manifest a espais no feminista no s’enten que és el que demanem, perque volem la vaga i com volem que sigui. Si volem que sindicats i col.lectius mixtes se sumin hem de concretar molt mes els continguts i no fer servir aquest llenguatge nosaltres entenem però la resta no. S’ha de concretar en diferents sectors laborals, alguns molt feminitzats (lleure, educació, sanitat, etc), i veure com es pot treballar la vaga des d’aquests espais.

A la sanitat hi ha continua reivindicació i mobilització, és un sector feminitzat on es podem trobar nexes. Podriem centrar-nos en la defensa de sectors públics, també perque el 9N està a prop i serviria per contraposar el discurs de les retallades públiques i reivindicar el tema del treball de cures que recau en les dones.

Hauriem d’anar a la trobada municipalista amb un discurs clar i explicar la vagadetotes. Intentar que d’allà surti un compromís.

 

Vilanova: tenim un casal de dones i es va presentar la vagadetotes a una reunió, totes estaven molt predisposades a participar. Vam parlar de fer accionetes per fer aquell dia, potser no surt una vaga-vaga però si petites accions com:

  • posar banderoles liles als balcons amb vagadetotes,
  • a una hora determinada que tothom surti a la porta de casa o feina i estigues un minut amb una banderola de vagadetotes
  • a les escoles llegir el manifest
  • deixar de fer coses a l’entorn mes inmediat per visibilitzar la feina quotidiana
  • fer un video sobre la ¿que passaria si les dones no féssim la feina que fem?
  • performance amb caixes al cap per expressar que som invisibles

 

Clot: s’han proposat algunes coses, ara a l’estiu visibilitzar el treball de cures al carrer, fer plantilles i enganxines tipus «planxar és un treball i no està reconegut». Volem fer una paradeta.

 

Mercat de la concepció: a partir del setembre es farà un comitè de vaga del mercat.

 

S’ha parlat ambun grup de teatre per fer un show de carrer sobre la vagadetotes.

 

Octubre trans: li volem donar una importància especial a la data del 22 dintre del programa de l’octubre.

 

Cada espai que s’autogestioni amb llibertat les seves activitats, la idea és que sigui un procés descentralitzat on poden tenir lloc diferents accions.

 

  • Punts del manifest:

La vaga s’ha de muntar des de diferents espais, incloent unes reivindicacions generals però també reivindicacions concretes de cada espai (mercat, barri, col.lectiu, etc). Si cada espai planteja les seves pròpies reivindicacions aconseguirem que hi hagi proximitat i que la gent es senti inclosa.

Aqui hauriem de definir un ventall general de reivindicacions, però després que cada espai afegeixi les seves pròpies per que tingués sentit en cada grup.

CGT: les feines de cures, serveis socials, etc son feines que requereixen molt esforç però socialment no son valorades, son feines molt feminitzades. Les dones que treballen en aquests àmbits fan treball de cures a casa també. L’objectiu seria que es valori en sou i en reconeixement social les feines de cures.

Sovint només fem referència a llocs feminitzats en educació, sanitat, etc però en la resta d’empreses els recursos humans i les administratives i secretaries també son sectors molt feminitzats, son feines de machaca sense capacitat de decisió, que d’alguna manera son també de cures, i estaria be arribar a aquest sectors que no estan habitualment en el nostre discurs feminista.

Hauriem de pensar en les dones de panrico i les de caprabo per fer un comitè de vaga on les convocants siguin les dones en lluita.

La reforma laboral no és només la última, hauriem de tenir en compte les reformes anteriors i fer veure qui les ha signat i les continua signant.

L’avortament ha de ser un punt principal, expressat clarament «avortament lliure i gratuït».

Treball de grups sobre reivindicacions generals i modificació del manifest inicial.

Afegir polítiques reproductives.

Reformular el discurs el forma de demandes/exigències, a qui? Ser més propositives.

Fer dos documents, un manifest mes llarg i ideològic i un altre curt amb punts concrets al qual demanarem adhesió.

Posar al final que volem que cadascú afegeixi les seves pròpies reivindicacions.

Es farà un grup de treball per ajuntar les esmenes al manifest de cada grup i el dimecres en assemblea es presentarà una proposta.

 

Cal fer grup de treball de:

Calendarització de difusió: festes i esdeveniments on hem d’anar durant l’estiu

Trobada mixta: definir data a principis de setembre i pensar format de trobada

Grup de treball per la roda de premsa:

Campanya #femcorrerlavaga:

 

Quedem el dimecres a les 17h per fer pancartes i treball de grup abans de l’assemblea.

Acerca de Vaga de Totes

Assemblea de dones, lesbianes i trans, que lluita des del feminisme per la reivindicació del treball domèstic i de cures com a motor de canvi. vagadetotes@gmail.com
Esta entrada fue publicada en Acta-assemblea y etiquetada . Guarda el enlace permanente.