Text llegit al Cercle d’Economia

#22O VAGA DE TOTES: JUNTES MOVEM EL MÓN, ARA L’ATUREM!!!

B0i--ONIcAATuC1

Companyes, ens trobem avui davant del Cercle d’Economia per fer visible i denunciar el paper que aquest club de poderosos juga en perpetuar un sistema de mercat devastador, que atempta contra la justícia social i l’equitat, també de gènere.

Volem, en primer lloc, assenyalar les estretes relacions que aquest Cercle té amb el Círculo de Empresarios, la presidenta del qual, Mónica Oriol, va afirmar fa només unes setmanes que si fos per ella no contractaria dones en edat reproductiva i, encara més, va recomanar les dones que aspiren a ascendir en la seva carrera professional sacrificar-se i “optar per casar-se amb un funcionari o amb un marit al que li encantin les criatures”. En definitiva, la presidenta d’un dels clubs d’empresaris més influents de l’Estat espanyol va atacar directament la dignitat de les dones, amb comentaris que contribueixen a perpetuar, no només la desigualtat laboral femenina, sinó també la idea sexista que una dona per sortir-se’n a la vida necessita d’un marit.

Com a mostra de les relacions fluïdes i habituals d’aquests dos cercles, només cal citar el “Barómetro de los círculos”, un informe elaborat de forma conjunta entre diversos cercles que analitza les fortaleses i vulnerabilitats de l’entorn empresarial, tot apostant per una liberalització de l’economia. També és un exemple de la col·laboració entre aquestes dues entitats i d’altres Círculos de l’Estat l’organització de la “IV Trobada d’Economia i Societat”, celebrada a Palma de Mallorca aquest mateix any.

Així, som aquí per exigir als representants del Cercle d’Economia un comunicat públic de condemna a les declaracions sexistes de Mónica Oriol, d’una banda, i que suspengui tota relació amb el Círculo de Empresarios fins que hi hagi una dimissió de la seva presidenta, d’altra.

No volem, però, deixar d’assenyalar el tarannà sexista i capitalista de l’entitat mateixa davant la qual ens trobem avui, més enllà de les seves relacions amb el Círculo de Empresarios. Per començar només cal fer una ullada a la composició de la seva junta directiva i del patronat de la seva fundació: una llarga llista de senyors rics i poderosos, essent la presència femenina només simbòlica.

Aleshores, qui forma part d’aquest club selecte?

El president de la Fundació del Cercle d’Economia és en Salvador Alemany, president d’Abertis, una de les enitats més representatives de la privatització d’infraestructures a l’Estat espanyol.

Entre els seus patrons també trobem a Andreu Morillas Antolín o Josep Lluis Oller Ariño, que formen part del Consell d’Administració de l’institut Català de Finances Holding, l’objecte social del qual és la tinença, compravenda i gestió de participacions financeres i patrimonials i que, entre d’altres, vol estructurar i potenciar l’oferta de capital de risc de la Generalitat.

D’altres patrons de la fundació són Suqué Puig, president del Grup Perelada, holding empresarial que factura 158 milions d’euros l’any i que promou un oci consumista i gens sostenible, a través de casinos o camps de golf; o Antonio Zabalza, president i conseller delegat d’ERCROS, empresa que es troba en plena campanya de comiats i responsable d’abocar mercuri i organoclorats a les Terres de l’Ebre, segons s’ha detectat les anàlisis realitzades per l’Agència de Residus de Catalunya. I, com no, entre els patrons d’aquest club de poder patriarcal contentrat trobem a l’ex-president de la Generalitat i conegut desfalcador Jordi Pujol i Soley.

Pel que fa a la Junta Directiva del Cercle, que comparteix molts individus amb el Patronat de la Fundació, destaquem la presència d’Artur Carulla, president d’”Agrolimen”, entramat societari amb una facturació superior a 2.000 milions d’euros, la consolidació del qual va generar prop de 200 milions d’euros en plusvàlues tàcites que van escapar al control del fiscal; la de Josep Oliu, president del “Banc de Sabadell”; la de Jordi Alberich Llaveria, president d’“M&A Fusiones y Adquisiciones”, empresa dedicada a fusions i adquisicions empresarials i a operacions de capital de risc; la de Juan José Brugera, president d’”Inmobiliaria Colonial”, companyia patrimonialista amb una cartera d’actius de més d’un milió de metres quadrats d’oficines de lloguer repartides per Barcelona, Madrid i París o la de Josep Piqué, ex-ministre del PP, president de la constructora OHL i que president de la societat MIXTA ÁFRICA, constructora d’hotels als Emirats Àrabs, de la que Iñaki Urdangarín n’era accionista.

Finalment, entre les empreses col·laboradores del Cercle trobem tot tipus d’entitats financeres – BBVA, Banc de Sabadell, La Caixa, Santander – ; especuladores immobiliàries i amigues de la bombolla del ciment – Cementos Molins, Fomento de Construcciones y Contratas, Vertix Grup Immobiliari –; farmacèutiques patentadores de salut – ROCHE, Esteve –; empreses que privatitzen l’energia i provoquen etnocidis despalaçaments forçats de poblacions – Repsol YPF, AGBAR , ENDESA, Gas Natural –; empreses que desenvolupen tecnologia militar – SIEMENS –; o entitats que estan contribuint a la gentrificació de la ciutat de Barcelona i a la destrucció del seu teixit barrial – Port de Barcelona –.

Tot plegat un club de poderosos que creuen ostentar el paper d’amos de l’economia sense reconèixer que l’economia no té res a veure amb l’especulació financera i immobiliària ni amb la degradació ambiental i del territori, sinó amb tots aquells processos de cura i sosteniment de la vida i de l’entorn en què, sovint, les dones en som protagonistes.

Per això, avui, primera Jornada de Lluita de #VagaDeTotes, ocupem simbòlicament aquesta seu de poder patriarcal, per tal d’assenyalar els culpables d’una estafa que contribueix a la discriminació racial, sexista, capacitista, als desnonaments, a la privatització de la sanitat i de l’educació, a l’espoli dels recursos naturals i culturals, a la destrucció dels nostres barris, en definitiva, que forma part d’un sistema criminal que atempta contra les nostre benestar i les nostres vides.

PATRIARCAT I CAPITAL, ALIANÇA CRIMINAL

@vagadetotes

vagadetotes@gmail.com

https://vagadetotes.wordpress.com/

Acerca de Vaga de Totes

Assemblea de dones, lesbianes i trans, que lluita des del feminisme per la reivindicació del treball domèstic i de cures com a motor de canvi. vagadetotes@gmail.com
Esta entrada fue publicada en Posa't al dia, textos. Guarda el enlace permanente.