LA VAGA DE TOTES CONTRA EL CAS PANDORA

A 4 dies de mobilitzacions massives contra la Llei Mordaça i enmig de l’espera del desallotjament del Banc Expropiat de Gràcia, els Mossos d’Esquadra i l’Audiència Nacional Espanyola obren la caixa de pandora. 18/12/2014

Un cop més, el govern utilitza la doctrina de la por per castigar la dissidència, la protesta, la consciència crítica i el moviment llibertari. Dimarts els mossos d’esquadra van dur a terme escorcolls i detencions en el marc de la operació pandora, una operació conjunta amb l’Audiència Nacional Espanyola dirigida pel jutge Javier Gómez Bermúdez, sota el pretext de desarticular un suposat grup terrorista de caràcter anarquista. Els antiavalots i la Brigada d’Informació van assaltar la Kasa de la Muntanya, una casa ocupada des de fa 25 anys i un símbol a Barcelona, van registrar l’Ateneu Llibertari de Sant Andreu, el del Poble Sec, 10  domicilis a Barcelona, i  van detenir 11 persones. A Madrid es va efectuar també un escorcoll i una de les detencions. Els registres van ser de fins a 4 i 5 hores en la majoria dels cassos i d’11 hores a la Kasa de la Muntanya.

El dispositiu policial, format per 700 agents, era una posada en escena teatral que semblava extreta d’una pel·lícula de hollywood: agents armats fins les dents, amb pistoles de foam i tots encaputxats. A sant andreu fins i tot els antiavalots amb pistoles de foam van pujar a la terrassa del CAP, que està a prop de l’Ateneu Libertari del barri, per vigilar des d’allà l’indret mentre es registrava.

Per a detenir 11 persones van crear un dispositiu de 700 agents. Això és, com a mínim, desmesurat. I té una funció clara: sembrar la desconfiança entre veïnes, criminalitzar la protesta i crear por. La por a la repressió d’aquelles que protesten i busquen alternatives i la por al canvi social i a la dissidència d’aquelles persones que no formen part dels moviments socials per que vegin les lluites polítiques com una amenaça enlloc de com a possibles aliades.

Les detingudes van ser repartides en comissaries de poblacions diferents de l’àrea metropolitana de barcelona. Durant el matí de dimecres, ahir, se les va citar a declarar a la comissaria de Sabadell. Elles s’hi van negar ja que en cap moment se les va informar dels fets dels quals se les acusava i entre ahir per la nit i aquesta matinada han estat traslladades a l’Audiència Nacional Espanyola a Madrid. Aquesta tarda ha tingut lloc la vista i  Javier Gómez Bermúdez, complint al peu de la lletra les peticions de la  fiscalia, ha dictaminat presó preventiva sense fiança per a 7 dels anarquistes detinguts, i n’ha deixat 4 en llibertat.

7 persones en presó preventiva sense fiança, 11 detingudes, 14 registres i l’aplicació de llei antiterrorista a causa d’un suposat grup terrorista anarquista del que ningú n’ha sentit mai res. Des de quan els atemptats terroristes no son notícies de primera plana? Des de quan un grup terrorista no fa públiques les seves reivindicacions i no reivindica els seus atemptats? Des de quan la premsa deixa escapar l’atractiu del morbo que generen els atacs terroristes? Què converteix a aquestes detingudes en una amenaça per la societat quan tots els poltítics corruptes, violadors, maltractadors, policies torturadors, jutges parcials, etc. Rarament són processats o castigats?

De què tenen por ells?

ELLS: el poder, el govern, els rics, la banca, els lobbies econòmics, tenen por de que nosaltres acavem amb els seus privlegis i la seva riquesa, de que ens adonem de que no ens fan falta i sobretot de que perdem la por a rebel·lar-nos.

Un passat recent: Can Vies

A principis d’estiu, després de 17 anys del centre social okupat Can Vies al barri de sants, i d’un any de campanya, accions i activitats de diferent caire per aturar-ne el desallotjament, la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra va fer-ne efectiu el desallotjament quan hi havia gent a dins resistint. En la manifestació de suport, quan l’excavadora estava derruint l’immoble, se li va calar foc a aquesta i varis grups van començar a  incendiar contenidors, atacar sucursals de bancs i a entorpir el pas de les furgones d’antidisturbis. Tot i els intents de la premsa de criminalitzar les mobilitzacions a favor de Can Vies les entitats del barri de sants i moltíssimes altres entitats i moviments socials  van donar suport a la protesta. Després de 4 dies de mobilitzacions es va aturar la demolició de l’edifici. Aquesta capacitat de mobilització i aquesta potència al carrer espanta a aquells que están instal·lats en el poder polític.

Actualment el banc expropiat de gràcia está amenaçat de desallotjament. És un centre social okupat que s’ha arrelat molt al barri i que té un ampli suport social. Potser tenen por de la resposta que generi el seu desallotjament i estan jugant al càstig exemplar?

La Llei Mordassa: Com justificar tornar a un estat d’excepció d’aquesta magnitud?

L’11 de desembre s’aprovà al Congrés dels Diputats la Llei de Seguretat Ciutadana coneguda com a Llei Mordassa pel seu contingut autoritari i dictatorial. Tan sols falta que sigui aprovada també al senat per a que entri en vigor. En la Llei Mordassa desapareixen les faltes penals i es converteixen en sancions administratives, per tant seran aplicades sense judici previ i qui vulgui iniciar un procés judicial en contra de la sanció haurà de costejar-ne les despeses, amb la qual cosa es dóna més poder a la policia i es limita l’accés a la justícia en funció de la classe social. Legalitza la cadena perpetua i s’agreujen les penes i les sancions en tots els casos. També acaba amb drets fonamentals com el de manifestació o reunió i permet les deportacions massives de migrants “en calent”, és a dir només trepitjar terra estatal, sense assistència d’un advocat ni possibilitat de procés judicial, per tant, el cos policial tindrà potestat absoluta per a executar aquestes deportacions i ja sabem que la policia es caracteritza moltes vegades per ser racista, classista i misògina.

La Llei Mordassa s’ha aprovat amb la majoria de la societat en contra, en un moment on ETA, el grup amb el que durant molt anys el govern de l’estat espanyol va justificar la creació de lleis dictatorials com la Llei Antiterrorista, que és la que s’està aplicant a les imputades d’aquest cas, ja no està actiu. El govern central, on actualment el PP té majoria absoluta, necessita un nou enemic per legitimar aquesta reforma antidemocràtica del codi penal. Un codi penal que ja sabem que no s’aplicarà a tothom, en Jordi Pujol, en Millet, en Bàrcenas, l’Emilio Botín i un llarg etcétera, ni están en presó preventiva quan hi ha indicis clars de que poden donar-se a la fuga donat el seu nivel adquisitiu i quan els seus casos han generat clarament una alarma social, i si mai arriben a ser condemnats, ni ho serán amb la duresa que realment marca la llei i segurament no arribaran a trepitjar la presó.

La nostra millor arma: La solidaritat

Dimarts mateix a les 19h es va convocar una manifestació a la plaça del Diamant que va aplegar unes 2.500 persones. Simultàniament a Madrid es donava una altra manifestació de suport.

Avui, dijous 19 de desembre, hi ha hagut una manifestació a Sant Andreu que ha sortit a les 19:30 de la plaça Orfila.

Demà, divendres 20 de desembre, a les 18:00 hi ha convocada una concentració a la plaça de Sants en suport a les anarquistes detingudes.

Dissabte a les 12 a plaça universitat, manifestació contra la llei mordassa. Des de la vaga de totes i altres col·lectius feministes s’ha convocat un FEMBLOC (bloc per a dones, lesbianes i trans, és a dir, sense homes). El punt de trobada serà davant el bar estudiantil.

Dissabte a les 10 estan convocades les columnes des dels barris per anar cap a la manifestació. Troba la del teu!

La columna de Sant Andreu es trobarà a les 10 a la plaça Orfila i està convocada també  en suport a les detingudes i les preses de l’operació pandora.

ABSOLUCIÓ DETINGUDES I LLIBERTAT PER LES PRESES

Acerca de Vaga de Totes

Assemblea de dones, lesbianes i trans, que lluita des del feminisme per la reivindicació del treball domèstic i de cures com a motor de canvi. vagadetotes@gmail.com
Esta entrada fue publicada en Convocatories, Posa't al dia, textos. Guarda el enlace permanente.