Recull de noticies fins les jornades de lluita del 6 i 7 de març del 2015

Mobilitzacions de la Vaga de Totes del 6,7 i 8 de març:

A Setmanari Directa:

https://directa.cat/actualitat/valles-oriental-baix-montseny-es-farceixen-de-contingut-feminista

https://directa.cat/actualitat/reivindicacions-feministes-prenen-festes-alternatives-de-castello

Ca la Dona:

http://www.caladona.org/2015/03/6-i-703-jornades-de-lluita-de-la-vaga-de-totes-als-barris-pobles-i-viles/

Tercera información:

http://www.tercerainformacion.es/spip.php?article82515

A llibertat.cat:

https://www.llibertat.cat/2015/02/la-vaga-de-totes-fa-talls-als-carrers-de-barcelona-per-anunciar-una-vaga-general-29649

La Burxa 187

laburxa

http://issuu.com/laburxa/docs/burxa_187_web

Nota de Premsa de cara a les accions d’aquest matí

Aquest matí a trenc d’alba, quan encara era fosc, diversos grups de dones, lesbianes, trans i companys feministes, han matinat com cada jornada. Avui, però, ho han fet per a tallar  diferents artèries de Barcelona en forma de protesta i tret de sortida d’una Jornada de lluita que pretén impulsar una idea que ja fa mesos que es cou entre diferents espais i grups feministies: una Vaga General. Una vaga general feminista que sigui realment una Vaga de Totes. Avui comença un procés de visibilització de la potència que tenim juntes: la possibilitat d’aturar un món que nosaltres mateixes movem.

Som les principals encarregades de la reproducció social: la reproducció de la força de treball, la cura de les persones, el manteniment de les llars i centenars de feines feminitzades més precàries i amb sous inferiors a la mitjana (servei domèstic i de cura, sanitat, educació, administració, hostelaria, neteja…). Aquesta força és la que fa girar la roda del capitalisme més feroç. La nostra precarització és la base sobre la qual es mantenen els privilegis d’uns pocs (polítics, banquers, màfia, grans empresaris…) i la naturalització de les relacions de gènere i sexe perpetua aquesta situació, l’inscriu en els cossos i en cada una de nosaltres.

Amb aquesta jornada de lluita es vol impulsar el canvi per aturar la roda del capitalisme hetero-patriarcal i depredador. Un proçés que pretén convocar al març del 2015 una Vaga General feminista i de Totes.

#vagadetotes22o @vagadetotes

El 22 d’octubre, tret de sortida de la Vaga de Totes

http://laccent.cat/el-22-doctubre-tret-de-sortida-de-la-vaga-de-totes/

Redefinir el concepte de vaga per incorporar-hi la lluita feminista. Aquest és el principal objectiu de la Vaga de Totes, una iniciativa sorgida gairebé fa un any des de diferents espais feministes i que demà, 22 d’octubre, té el seu primer gran repte en forma de jornada de mobilització massiva al Principat.

La Marta Selva parla de la VagadeTotes als matins de TV3 (21/10/14) al minut 24:30.

http://www.tv3.cat/videos/5297171/Tertulia-del-211014-part-1

Vaga social, vaga de totes. La Directa.

http://directa.cat/noticia/vaga-social-vaga-totes

…intentem reflexionar sobre les altres vagues i les altres vaguistes, a partir d’un exercici de memòria històrica al voltant de diversos episodis protagonitzats per dones de les classes populars barcelonines de principis del segle xx

ladirectaB0DslTTCYAMDfRS

Tenir-ne prou de ser precària i invisible

http://xarxapenedes.cat/tenir-ne-prou-de-ser-precaria-i-invisible/

La vaga de totes redibuixa la circumstància en la que sempre he visualitzat una vaga. La fa una eina de lluita per a totes, no només del treball assalariat i reconegut (el de l’esfera pública, sempre assignada a l’home), també per a les feines submergides, subalternes, les més precàries i les que no estan reconegudes com a treball. I així, deixa de tenir un biaix androcèntric, ja que no només es planteja una vaga a l’àgora dels que són importants i visibles, sinó que també es fa una crida, per exemple, a deixar de suportar una divisió sexual del treball que és un pilar de beneficis enorme pel sistema econòmic i social en el que estem immerses i que no puc fer res més que desafiar: prou fer del treball de cures una tasca només de les dones i poc glamurosa, prou fer doble horari, prou suportar doble precarietat. Prou callar sobre el fet que aquesta distribució de rols i estatus és la que permet tenir cuidada i controlada la mà d’obra present i futura; amb aquesta manera de viure ens disciplinen i ens submergeixen en relacions verticals. Cal que parem màquines i siguem conscients de com les dones som les que movem el món.

Hacia la huelga de todas las huelgas. Diagonal Periódico.

https://www.diagonalperiodico.net/global/23105-hacia-la-huelga-todas-huelgas.html

…En el terreno laboral, el capitalismo necesita que la mitad de la población trabaje por dinero, y que la otra trabaje para mantenerse a sí misma y a los que trabajan por dinero. Cualquier engranaje o maquinaria que no se “cuida” se estropea rápidamente y deja de funcionar. Al capitalismo le da igual cómo se repartan estas tareas, es el patriarcado el que dicta que sean las mujeres las responsables de esto. Y como si de una varita mágica se tratara, el patriarcado consigue desvalorizar todas estas tareas, individualizarlas y, lo más peligroso, invisibilizarlas.

Llevándolo al terreno de los trabajos de cuidados, algo se está moviendo, desde las llamadas huelgas de cuidados –con la complejidad de la ética reaccionaria del cuidado (o, lo que es lo mismo, el compromiso emocional que tienes con las personas a las que cuidas)– hasta las trabajadoras de Territorio Doméstico, pasando por la iniciativa #VagaDeTotes, que “propone una huelga productiva, sí, pero sobre todo una huelga que desborde los clásicos patrones androcéntricos, que sirva a todas las personas, trabajadoras y no trabajadoras, y para todos los trabajos: productivos, reproductivos, domésticos, sexuales, formales o sumergidos. Una huelga de consumo, una huelga de cuidados, una huelga de desobediencia civil, en fin, una huelga de todas”

SILVIA FEDERICI: «EL TREBALL DOMÈSTIC ÉS EL QUE PRODUEIX LA FORÇA DE TREBALL»

http://espaifabrica.cat/index.php/antipatriarcal/item/815-s-federici-el-treball-dom%C3%A8stic-%C3%A9s-el-que-produeix-la-for%C3%A7a-de-treball

De fet, hi ha una iniciativa en marxa de fer una vaga de dones, que aniria més enllà de les habituals vagues de producció i planteja una vaga social, de consum i feminista per recuperar aquesta eina actualment utilitzada majoritàriament per homes assalariats amb una ocupació formal. Què n’opines?

Així doncs, considero important la idea d’una vaga de dones, des de diferents perspectives: és important tant per portar la qüestió del treball domèstic al primer pla de la militància política com per reobrir la negociació i la confrontació amb l’Estat, que en la meva opinió s’ha abandonat. La intervenció de les Nacions Unides en política feminista ha estat decisiva a l’hora de canalitzar i domesticar l’agenda feminista, tot allunyant-la dels seus elements més subversius, especialment pel que fa al qüestionament de la relació amb el treball reproductiu. Quan ens preguntem per què aquest treball tan cabdal per a la reproducció de la vida humana està alhora tan devaluat pel capitalisme, observem que es tracta d’una qüestió absolutament crucial a l’hora de demostrar que com a feministes ens cal una agenda anticapitalista. La devaluació del treball reproductiu és una necessitat estructural del capitalisme. Aquest depèn de l’explotació del treball, i necessàriament ha de reduir constantment el cost de la producció de la mà d’obra, la qual cosa exigeix negar que la producció de la mà d’obra tingui algun valor, així que, es desvaloritzen i invisibilitzen els subjectes que fan aquest treball, ja que les dones mai són percebudes com a treballadores, i, quan es neguen a fer les tasques de la llar són considerades males dones, en comptes de dones en vaga.

Una empleada de hogar, inmigrante, ante el 1 de mayo. ElDiario.es

http://www.eldiario.es/andalucia/APDHA/empleada-hogar-inmigrante-mayo_6_127447258.html

He tenido tiempos sin trabajar y variedad de trabajos, todos como trabajadora de hogar. Algunas familias me han tratado con respeto, pero la mayoría solo han procurado que trabajara lo máximo con sueldos mínimos. Ni les importaban las condiciones laborales, ni les importaba yo como persona, madre de dos hijos, esposa de un hombre que quema su vida en el invernadero de las rosas e hija de unos padres angustiados por mi situación. Las leyes no me han servido de nada: sólo he estado en la Seguridad Social durante dos años. Mi mejor experiencia fue con la última familia pero no hubo final feliz. La señora fue despedida de su trabajo y me despidió. Ante su negativa a darme una indemnización, reclamé por despido ante el Juzgado de lo Social. Perdí el juicio porque no pude aportar testigos y la señora dijo que me había ido del trabajo voluntariamente.

¿Por qué el Gobierno defiende a las empresas privadas españolas que destruyen y empobrecen en otros países y se desentiende de sus víctimas? ¿Por qué el Gobierno español rechaza a los inmigrantes cuando la migración está forzada por su propia política? ¿Por qué el Gobierno deja a los trabajadores del servicio doméstico al albur de la generosidad o mezquindad de los ciudadanos? ¿Por qué el Gobierno español con sus socios europeos, después de extraer riquezas a otros países y empobrecerlos, se blinda con una política de fronteras que produce angustia, humillación y muerte en tantas personas? ¿Cuándo van a ser asumidas las responsabilidades por las muertes de personas migrantes frente a las costas andaluzas y se va a reparar el daño causado?

Empleadas de limpieza protestan en Atenas

youtube.com/watch?v=8ZO-NRonkp8

En Grecia empleadas de limpieza que serán despedidas dentro de pocos días, han bloqueado la sede del Ministerio de Economía.

“Deberíamos plantearnos qué idea de vida merece la pena ser vivida de manera colectiva y democrática”

https://www.diagonalperiodico.net/global/deberiamos-plantearnos-idea-vida-merece-la-pena-ser-vivida-manera-colectiva-y-democratica

Cuidar, lavar, cocinar, planchar, educar, limpiar, hacer la compra… Este conjunto de verbos y muchos más están relacionados con las mujeres de todo el mundo. Las tareas vinculadas a lo doméstico que realizan a lo largo del día son muchas, muy variadas y la sociedad da por supuesto que el sexo femenino es quien las debe hacer. Todo un conjunto social se ve favorecido por los trabajos, nunca remunerados ni reconocidos, que siempre realizan las mujeres.

La economía feminista trabaja para que esto cambie, para que se valoren y se pongan a escena pública todas esas funciones que son invisibles para la sociedad en su conjunto pero sin las cuales sería mucho más complicada la vida diaria (y la economía de un país). Amaia Pérez Orozco, economista feminista indaga y reflexiona sobre la teoría y la práctica más cotidiana de esta disciplina con el fin de que se estime, considere y recompense la ocupación de la mujer en la sociedad. Hablamos con ella para conmemorar de algún modo el Día Internacional de la Mujer.

Acerca de Vaga de Totes

Assemblea de dones, lesbianes i trans, que lluita des del feminisme per la reivindicació del treball domèstic i de cures com a motor de canvi. vagadetotes@gmail.com
Esta entrada fue publicada en premsa y etiquetada . Guarda el enlace permanente.