Nota de premsa 19M

La Vaga de Totes convoca el 19 de maig una vaga de consum

Ámbit territorial: Catalunya, Balears i Pais Valencià

Principals convocatòries:

NOTA DE PREMSA

La Vagadetotes convoca una vaga de consum el proper dimarts 19 de maig

La convocatòria de vaga de consum situa en el centre de la protesta el treball de cures que realitzen les dones amb el bloqueig del consum de productes alimentaris i l’apagada del consum d’electricitat durant 30 minuts. Una vaga que ens inclou a tots i a totes i que permet fer visible el malestar de cadascuna amb diversos tipus d’accions i diferents nivells de contestació.

La vaga de consum que s’iniciarà el dilluns 18 amb una cassolada a les 22h. en diferents barris, poblacions i ciutats i seguirà amb l’apagada elèctrica de 22 a 22h30. Durant els dies 18 i 19 a diferents barris i pobles es duran a terme accions descentralitzades de protesta i visibilització. L’acte central de la vaga serà la manifestació unitària del dia 19 a les 18h a Barcelona.

La Vaga de Totes ha organitzat ja diversos dies de lluita (22 d’octubre i 6 i 7 de març) a l’espera d’aconseguir el suport legal dels sindicats més afins per convocar la vaga general. No obstant això les negociacions amb els sindicats han resultat més llargues i complexes del que s’esperava el que ha obligat a seguir el procés i fer altres modalitats de vaga, com serà la vaga de consum del proper dia 19 de maig.

La VagadeTotes és una iniciativa sorgida des de diferents espais feministes a la que s’hi han sumat dones diverses que sumen edats, històries i experiències de vida variades i múltiples. Unes amb més experiència d’organització i lluita, altres amb menys però amb més creativitat i energia, són una mostra de les condicions de vida de la gran majoria de les dones i de la llarga llista de discriminacions acumulades al llarg de les seves vides. Un inventari que no s’acostuma a incloure ni en les demandes ni en les reivindicacions clàssiques dels moviments socials tradicionals.

Fartes totes elles de l’oblit, silenci i opacitat amb què es encobreixen les seves demandes i necessitats, juntes, fortes i convençudes que les dones mouen el món i que poden aturar-lo, van decidir al març de 2014 portar endavant un procés col·lectiu en femení que condueixi a la convocatòria d’una VAGA GENERAL liderada per dones. Així va néixer la Vaga de Totes.

Des de llavors hem dut a terme accions de difusió i empoderament a diversos espais com places i mercats, assemblees públiques i xerrades a molts centres socials. Des de setembre estem recollint adhesions al manifest al qual més de 1.000 persones ja s’han adherit a nivell individual i col·lectiu. Durant aquest temps la convocatòria s’ha anat estenent a d’altres territoris com València, Castelló o Mallorca.

La Vaga de Totes pretén recuperar una forma alternativa de vaga que vagi més enllà de l’àmbit de la producció. Es tracta d’incorporar un moviment de contestació que inclogui les necessitats i desitjos de totes les participants: assalariades i no assalariades, aturades, jubilades, mestresses de casa, treballadores submergides, estudiants, treballadores domèstiques, treballadores sexuals, camperoles i totes aquelles persones que es senten excloses del sistema patriarcal, capitalista, racista i competitiu.

Una vaga que inclogui tots els àmbits de la vida quotidiana: una vaga de cures, una vaga de consum, una vaga de transport … una vaga de desobediència civil, una vaga política, una vaga social per mostrar la força de l’acció feminista.

Per què una vaga de totes?

Davant les diferents mesures i polítiques legals, socials i econòmiques que atempten de forma cada vegada més greu contra els nostres drets, la nostra dignitat i la nostra llibertat, les dones volem reapropiar-nos de la vaga com a eina de lluita, tot recuperant la tradició de les dones que han jugat papers claus en vagues i revoltes històriques.

Què vol dir que ens volem reapropiar de la vaga com a eina combativa?

Vol dir, en primer lloc, que el format de les vagues generals dels darrers anys no ens serveix, atès que es limita a interpel·lar a un treballador assalariat immers en el mercat laboral reconegut, tot excloent a moltes persones i a molts treballs.

Acerca de Vaga de Totes

Assemblea de dones, lesbianes i trans, que lluita des del feminisme per la reivindicació del treball domèstic i de cures com a motor de canvi. vagadetotes@gmail.com
Esta entrada fue publicada en 19M, Convocatories, Posa't al dia, premsa, Recull de premsa, textos y etiquetada . Guarda el enlace permanente.